2017. február 27., hétfő

Bean nighe

Bean nighe
(skót)


Eredete: Elsőre Bean nighe vagy másik nevén a "Mosó nő" ártalmatlannak tűnhet, de ő egy olyan nőszemély, akivel senki nem akart találkozni. Az ír banshee-k unokatestvérének tekinthetjük, akik a halál hírnökei voltak. Általában a Bean nighe egy tó, gázló vagy folyó partján bukkant fel, énekelte szomorú és jajveszékelő siratóénekét, miközben mosott a vízben egy halotti leplet. Azoknak jelent meg, akik nemsokára meghaltak és általában a lepel amit mosott azé volt, aki látta őt.

Megjelenése: Több elképzelés is van arról, hogy a mosó nő hogy nézhetett ki. Mull-ban és Tiree-ben, a Hebridák egyes szigetein, úgy képzelték, hogy a nőnek nagy mellei vannak, amik akadályozzák a munkájában. A háta mögé dobta őket, amik lógtak azon, de így zavartalanul tudta mosni a leplet. Ha egy férfi mögé lopózott és szájába vette az egyik mellett, a Bean nighe-nek meg kellett mondania, hogy kinek szánta a leplet. Ha a férfinak, egy barátjának, vagy a családja egyik tagjának, akkor megakadályozhatta abban a nőt, hogy tovább mossa a leplet, ezzel kicsit odázva a halál időpontját, bekövetkeztét.
Ám nem volt olyan egyszerű egy Bean nighe közelébe lopózni. Egy történet szerint egyik nap, egy Mary nevű kislány tartott hazafelé és locsogó hangot hallott a folyó felől, mint amikor valaki ruhát mos abban. Mary elindult a hang felé, hiszen azt hitte, hogy az anyja mossa a ruhákat a folyóban, de helyette egy alacsony nőt talált, fonnyadt, gonosz arccal, csupasz, úszóhártyás lábbal. Mary hazafutott és elmesélte a történteket, édesanyja pedig meggyőzte, hogy pár nappal később térjen vissza és derítse ki, hogy kinek szánta a nő azt a leplet. Mary megpróbált a Bean nighe mögé lopózni, de a szörny hirtelen megfordult és megcsapta a kislányt a lepellel. Mary lábai teljesen megbénultak és képtelen volt elsétálni, végül anyja megtalálta és hazacipelte és tehetetlenül várta, hogy valami borzalom történjen. Itt a történet megszakad, de sokan úgy hiszik a leplet Mary-nek mosta a nő és végül a kislány meghalt.
Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a Bean nighe okozta volna emberek halálát közvetlenül, őket inkább csak hírnököknek tartották, akik a halál hírét hozzák, nem pedig végrehajtják azt. Mégis, az emberek rettegtek megközelíteni őt és ha furcsa hangokat hallottak a folyó, tó vagy gázló felől, inkább figyelmen kívül hagyták és továbbsétáltak.

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése