2017. február 27., hétfő

Lusca

Lusca
(karibi)

Eredet: Lusca egy tengeri szörny, aminek a létezésében a Karib-térségben hisznek leginkább, hiszen ott állítólag többször is láttak egy gigantikus polipszerű lényt, ami nagyobb volt az ismert óriáspolip legnagyobb példányánál is.

Megjelenése: Úgy tartják lusca képes több mint 23 méter hosszúra megnőni és arról nincs bizonyíték, hogy az ismert polipok elérnék ezt a nagyságot. Ahhoz, hogy egy polip élelmet tudjon szerezni a víz felszínéről egyik karjával az tenger aljába kell hogy kapaszkodjon, ami azt jelenti, ha ez a lény valóban létezik, akkor valószínűsíthetően "sekély" (a 23 méteres testhosszal annyira nem kell sekélynek lennie) vízben él. Más leírások azt mondják, hogy még a színét is képes megváltoztatni, ami köztudott valóban létező "rokonairól" is. A feltehető élőhelye az egyenletlen aljzatú tenger alsó rétege, méretes tengeralatti barlangok, szárazföldi tengerfenék széle (vagyis ahol van még a felszín közelében talapzat), vagy más területek, ahol nagy rákfélék megtalálhatók, amik feltehetőleg a fő élelemforrásaik. Bár leginkább luscát egy óriási poliphoz hasonlítják, vannak, akik többfejű, sárkányszerű lénynek, vagy óriási gonosz szellemnek állítják be.

Valóban létezik?: Több eset is történt, hogy a Bahama-szigeteken élő emberek azt állítják láttak egy óriási poliplényt felemelkedni a Bahamákat sűrűn körbevevő kék lyukból, amik/ami elérte a 15-18 méteres nagyságot is, ami javában meghaladja az óriáspolip 10 méteres karfesztávolságának a rekordját.
1896-ban egy igencsak furcsa kinézetű tetemet sodort partra a tenger ugyancsak a Bahama-szigetek egyik szigetére, amit sokan ezzel a lusca nevű lénnyel azonosítottak a helyiek közül is. Ám később kiderült, vizsgálatok során, hogy ez csupán egy nagy ámbráscet bomladozó testének egy darabja volt.

Nos, szegény Jack Sparrow kapitány lehet többet tudna mondani erről a rettenetesen misztikus lényről.

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése