2017. február 24., péntek

Bultungin

Bultungin
(afrikai)


Eredete: A bultungin, vagy másik nevén vérhiéna elterjedt mitológiai lény Észak-Afrikában és Északkelet-Afrikában. Ám a vérfarkasokkal vagy más alakváltókkal szemben, akik emberi formájukból változnak állattá, a bultungin mitológia szerint a vérhiénák eredetileg hiénák, akik képesek emberré válni, emberi testet ölteni magukra.
A kanuri nyelvben a bultungin fordítása azt jelenti, hogy "Én, aki hiénává tud változni.". Régen hitték, hogy egy-két falvat régiónként, teljes egészében bultunginok népesítenek be, mint például Kabultiolát.
Etiópiában úgy hitték, hogy aki örökölte a kovács mesterséget, azaz az apja is kovács volt, akinek az apja ugyancsak kovács volt és így tovább és így tovább, azok boszorkányok és varázslók voltak és képesek voltak felvenni egy hiéna alakját. Ezekről a vérhiéna kovácsokról azt tartották, hogy éjszakánként sírokat rabolnak és boudáknak hívták őket, úgymond, ők "alfajai" voltak a bultunginoknak. Sokszor gyanús szemmel figyelték őket a falu lakói. Sok etiópiai keresztény az etiópiai zsidókat is a boudákkal tették egyenlővé, azzal vádolva őket, hogy előássák a keresztény holttesteket és elfogyasztják őket és az, hogy Etiópiában a zsidó férfiak gyakran kovácsok voltak lehet az összefüggés a kovácsok és a vérhiénák között.
A nyugat-szudáni emberek mondavilágában is létezett egy hibrid lény, egy ember, ami éjjel egy kannibál lénnyé változik és terrorizálja az embereket, főleg a szeretőket. Ezt a lényt gyakran erőteljes gyógyítónak, kovácsnak vagy favágónak állítják be emberi formájában, de könnyedén felismerhető a szőrös testéről, a vörösen csillogó szeméről és az orrhangjáról.
A Koré törzs tagjai sokszor beöltöznek hiénává és őket imitálva félelmet keltenek más törzsek között, így elkergetve őket területükről.

FIGYELEM!
Semmiféle rasszizmust nem akarok belekeverni a blogba, ezek tények, amiket leírtam, nem pedig a személyes véleményem, remélem ezt mindannyian tudjátok!

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése