2017. február 25., szombat

Szarvasasszony

Szarvasasszony
(észak-amerikai)

Eredete: Szarvasasszony vagy szarvashölgy egy indián mitológiai szellem, mely sokféle alakot képes ölteni és legtöbbször a termékenységgel és a szerelemmel kapcsolják össze. Bár leginkább jóindulatú szellemnek írják le és ábrázolják, vannak esetek, hogy a "kicsapongó szerelmi életet élő" férfiakat a halálba csalogatja. Gyönyörű nőként vagy őzként ábrázolják.
Rengeteg indián történetben megtalálható a szarvasasszony legenda, amit általában kisgyerekeknek, vagy fiatal felnőtteknek mesélnek az idősek, olyan törzsekben, mint a sziú, ojibwe, ponka, az omaha nép, cseroki, maszkagí, szeminol, csaktó, otoe törzs, a pauni nép és az irokéz törzs. És ők csak pár példa, akik dokumentálták a szarvasasszony létezését.
Az ojiwbe elképzelés szerint el lehet űzni kántálással és dohánnyal. Mások azt állítják, hogy a varázslata, amit használ megtörhető, ha valaki ránéz a hasított patáira.
Más történetek a személyes átváltozással, vagy figyelmeztetéssel teszik egyenlővé a szarvasasszony megjelenését. Továbbá még azt is állítják erről a szellemről, hogy szeret táncolni és vannak esetek, hogy "hívatlanul betoppan" egy közösségi táncra és csak akkor tűnik el, ha a dobok szava elhallgat.

Most akkor kedves, vagy gonosz szellem?: Szarvasasszony arra volt leginkább "használható", hogy a hűtlenségre gondoló férfiakat eltántorítsa a hirtelen támadt ötletüktől, hogy megcsalják feleségüket. Amikor szarvasasszony a "rosszfiú", akkor az áldozata általában egy még meg nem nősült férfi, vagy egy hűtlen férj. De vannak elképzelések arról is, hogy a kolonizáció miatt bekövetkezett tradicionális ellentétek megtestesítői ők. És eléggé kulturált és és tisztelt lények. És azzal, hogy az indián törzsek között megszokott módot, miszerint patriarchális - nő a főnök - rend van, a kolóniákban pedig a férfi volt az úr, akarták szarvasasszony segítségével visszaadni a női vezetőknek a szerepet, ami már ezer és ezer éve megszokott volt a törzseken belül.

Feministák, azt hiszem ő lenne az igazán megfelelő szellem számotokra, vagy ha nem is feministáknak szól, de mindenképpen a női jogokat szem előtt tartó mitológiai lényről van szó, ami nem kis szó hölgyeim!

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése