2017. február 25., szombat

Baba Yaga

Baba Yaga
(orosz)

Eredete: Baba Yaga, vagy más néven a vasorrú bába egy szláv természetfeletti lény (vagy lények, hiszen van, hogy 3 nővért neveznek Baba Yagának), pontosabban véve orosz. Általában rémisztő külsejű, deformált boszorkányként képzelik el ezt a lényt. Általában egy mozsár körül szorgoskodik, mozsártörő van nála és az erdő mélyén lakik egy kunyhóban, ami csirke lábakon áll. Segíthet vagy "kiszúrhat" azokkal, akik felkeresik őt vagy véletlenül rábukkannak. Néha anyai szerepet is betölt egy erdő vadvilágának életében. Elmondások szerint Baba Yaga vagy adakozó vagy gonosz szerepében jelenik meg a történetekben vagy pedig kicsit összekuszálva mindkettő tulajdonságból van benne egy kevés.

Neve jelentése: A Baba Yaga név több változata megtalálható a keleti szláv nyelvek között. Az első része, a Baba egy kis "gügyögő" szó, ami azt jelenti "asszony", vagy "idős nő". Ezt a szót még a mai napig használják a nagymamák vagy általában az idős nők megszólításánál román, bolgár, macedón, vagy szerb-horvát nyelvterületeken. Lengyel nyelvben a baba szó "csúnya öreg nő"-t jelent, az oroszoknál és az ukránoknál pedig nőkre, vagy férfiatlan, félénk és jellegtelen férfiakra használják ezt a szót.
Ezekből a jelentésekből millió dologra gondolhatunk, hogy vajon mit jelent Baba Yaga neve pontosan, de a legvalószínűbb még mindig az, hogy a "nagymama" vagy az "idős nő" jelentés az idevágó. A baba szó lehet akár a második szó, a yaga úgymond "jelentés felemelő" része is. De az is elképzelhető, hogy a baba szóval akarták megkülönböztetni egy férfi alakmástól.
A neve második fele, Yaga, több szláv nyelvben is megjelenik: a szerb-horvát jeza ('horror, reszketés, hidegrázás'), a szlovén jeza ('düh'), ócseh jězě ('boszorkány, legendás női gonosz'), modern cseh jezinka ('gonosz erdei nimfa'), és a lengyel jędza ('boszorkány, gonosz nő, fúria').
Szóval ebből jutottak a kutatók arra a következtetésre, hogy Baba azért van ott, hogy kicsit fellágyítsa ezeket a durva jelentéseket, amit Yaga ad a névnek.

Rengeteg szláv történetben megjelenik Baba Yaga, van ahol egyenesen gonosz és velejéig romlott nőszemélyként, van ahol nem annyira "kibírhatatlan". Ám a mai elképzelések szerint a boszorkány csak gonosz lehet és általában a gyerekeket rémisztgetik a létezésével, vagy létezésükkel, ha a három nővéres változatot nézzük.

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése