2017. február 16., csütörtök

Kitsune tsuki

Kitsune tsuki
(japán)

Fordítása: róka megszállás/róka által megszállva

Megjelenése: Néhány kitsune képes megszállni embereket és ráveszi őket, hogy furcsán viselkedjenek. A többi állat szellem megszálláshoz képest, kitsune eléggé általánosnak volt mondható. Az embereket, akiket róka-szellem szállt meg sokszor felvették a róka külső tulajdonságait, mint a hegyes fogak vagy az áramvonalas, kicsúcsosodó, hegyes arc. Egészen addig, amíg fel nem találták a modern gyógyszereket, a japán történelemben kitsune tsukit okolták a mentális betegségek és az őrültség kialakulása miatt.

Megnyilvánulásai: Háromféle kitsune megszállást különböztethetünk meg: egy önálló személy megszállását; egy család megszállását; és megszállást arra, hogy valakit médiumként használjanak.
Ha a kitsune egy önálló személyt száll meg, annak általában valamilyen bosszú az oka, például a megszállt személy megölte a kitsune egy családtagját. A szellem ráveszi a megszállt testet, hogy érzelmesen és összevissza cselekedjen, valamint hajlamos lesz az erőszakos cselekedetekre és a hisztériára is. A megszállt emberek van, hogy meztelenül végigfutnak az utcán, habzik a szájuk és úgy csaholnak, akár egy róka. A kitsunek a megszállton keresztül kommunikálni is képesek. Az áldozatok gyakran képesek olyan nyelveken megszólalni és olvasni, amit egészen addig nem is ismertek. A szellem képes bábként is használni az áldozatot és különböző gonosz dologra rávenni őket. A néphiedelem szerint, a nők sokkal fogékonyabbak a róka általi megszállásra, mint a férfiak. Valamint, a kitsunek könnyebben megszállják a gyenge elmével rendelkező embereket.
Ha a kitsune családot száll meg, akkor az a család gazdag és virágzó lesz. Ezeket a családokat kitsune mochinak hívják és ők képesek manipulálni a lelket, ami megszállta a családot. Azon felül, hogy képesek gazdagsággal megajándékozni a családot, akár arra is felhasználhatóak, hogy rontásba taszítsák a család ellenségeit. A kitsune mochi emberek átkok, megszállások és betegségek terjesztésére használják a lelket. Ezek a családok generációkon keresztül megtartják a róka-szellemet és szülőről gyermekre szállva öröklik. A kitsune mochi családok tisztelik és gondozzák az őket megszálló szellemet, mert tudják, hogy rájuk is olyan könnyedén hozhatna rontást, mint másokra. Ha csak gyanították, hogy kitsune által van megszállva egy család, azonnal bizalmatlanak lettek velük és a szomszédaik is félték őket természetellenes képességeik miatt. Még a mai világban is, Japánban, az ilyen vérvonalba tartozó emberek nehezen találnak házastársat maguknak, hiszen kevés szülő adja hozzá a lányát/fiát egy kitsune mochi családból származó férfihoz/nőhöz.
Abban az esetben, ha médiumnak szeretné valaki használni a kitsune tsukit, akkor szabad akaratából be kell engednie az általa meghívott kitsune tsukit a testébe, hogy az felruházhassa a jövőbelátás képességével. A kitsune belép a meghívója testébe és az ő száján keresztül beszél, jósolja meg a jövőt és oszt meg titkos tudásokat. Ez egy nagyon veszélyes dolog, hiszen attól függött, hogy a kitsune hajlandó-e elhagyni a testet a megszállás végeztével, és a kitsunek nagyon erős lények.
A megszállás észlelése egy személy esetében nagyon nehéz, főleg akkor, ha az áldozat semmilyen fizikai változást nem mutat. Azonban van pár módszer, amivel ki lehet mutatni, hogy lakozik-e valakiben kitsune szellem. Annak ellenére, hogy emberi testben lakik, a kitsune megtartja pár tulajdonságát. Minden kitsune szereti a sült tofut és az azuki babot. A megszállt emberek kívánják ezeket az ételeket és képesek végtelen mennyiséget megenni, anélkül, hogy eltelnének. A megszállt emberek továbbá rettegnek a kutyáktól. Valamint a kitsunek által megszállt áldozatok testén található egy kisebb dudor. Ez az a pont, ahol a róka-szellem lakik. Ha ezt a púpot megnyomják, vagy piszkálják, akkor odébb vándorol a test egy másik részére. Nem lehet elkapni vagy bármilyen fizikai módon eltávolítani.
Mivel széles körökben hisznek a róka megszállásokban nagy számban jelentek meg a népi gyógyításban módszerek a szellemek legyőzésére. A kiűzések gyakran Sintó szentélyekben voltak tartva, hiszen a rókák féltek a Sintóktól. Egy meglehetősen enyhe és barátságos módszer az volt, hogy a fejtetőtől a lábujjig kutyákkal nyalatták végig az áldozatot, mivel a róka félt a kutyáktól. Más, kevésbé szerencsés áldozatokat megverték, vagy megégették, hogy kiűzzék belőlük a szellemet. Néhány esetben a papok akár friss tűleveleket is égettek, aminek a vastag, mérgező füstjével akarták megszabadítani a testet a megszállójától. Sajnos ez sokszor előbb ölte meg az áldozatot, mint kiűzte a kitsunet. A végén, még ha sikerült is megszabadítani az áldozatot a megszálló szellemtől, akkor is a kitsune tsuki által megszállt embereket kiközösítették és a társadalomtól elszigetelten kellett leélniük hátralevő életüket.

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése